פתיחת מסעדה – איך לפתוח עסק בתחום המזון? מדריך

Please wait...
ייעוץ
הצלחה או כישלון?
הלוואות לעסקים - לחצו על התמונה למידע נוסף

הלוואות לעסקים
הגדלת רווחי העסק

פתיחת מסעדה בישראל – הקדמה:

ישראל היא מדינה אשר הוקמה על בסיס של עולים, כל אחד תרם משהו מעולמו ונוצרה איזושהי ישראליות שכולם יכולים להזדהות איתה ברמה זו או אחרת. אחד הדברים שמאחדים ומייחדים את הישראליות הזו, זה תרבות האוכל. לפעמים נדמה כי כל דבר קטן בישראל סובב סביב אוכל, ישראלים אוהבים לבשל, לארח ולאכול במסעדות.

ואכן הדבר ניכר כאשר מסתכלים על המפה העסקית של ישראל: נפתחות פה לא מעט מסעדות מכל הסוגים והמינים. אך לצערנו חלק לא מבוטל מהן גם נסגר באותה המהירות שהן נפתחות. ישראל היא מדינה חמה עם אנשים חמים, אך כשזה מגיע לעסקים התמונה היא שונה וקשה.

עסקי המסעדנות מושפעים בקלות מהמצב הביטחוני ומהמצב הכלכלי, ולראייה אפשר לחזור שנתיים וחצי אחורה בזמן, לקיץ 2014 ולראות את כמות העסקים (האדירה!) שנפגעו כלכלית ואף נסגרו בשל מבצע צוק איתן. בנוסף למצב הביטחוני המעורער, יוקר המחיה משפיע באופן ישיר על עולם המסעדנות בשל העובדה הפשוטה שישראלים רבים מקצצים בהוצאותיהם על יד בישול ביתי שהוא זול יותר מארוחה במסעדה.

ועדיין, למרות הכל יש מסעדות בישראל שקיימות שנים רבות ושורדות משברים כאלה ואחרים. לא מדובר בקסם, אלא בתכנון נכון, ייעוץ מקצועי וניהול מוקפד. אז נכון, לא כל מי שחולם לפתוח מסעדה או אפילו על פתיחת דוכן רחוב נולד עם כל הידע הדרוש, אבל בדיוק בשביל זה בנינו עבורכם מדריך מוקפד אשר יענה על השאלות הבוערות שלכם ויספק לכם הכוונה ראשונית הולמת בדרככם אל עבר עולם המסעדנות הישראלי.

 

איך לפתוח מסעדה – איזו מסעדה מתאים לכם לפתוח ואיפה?

פתיחת מסעדה היא תהליך שמורכב מכמה שלבים אשר חלקם בירוקרטיים וחלקם תלויים בהחלטות שלכם ובייעוץ אותו תקבלו. במהלך הקמת מסעדה תידרשו לענות על כמה שאלות בכנות גמורה.

השאלה הראשונה היא מה? מה אתם רוצים לעשות? אתם מעוניינים לפתוח בית קפה? אולי בכלל דוכן רחוב? מסעדת פועלים או מסעדת גורמה? החליטו בלב שלם במה אתם רוצים לעסוק כאשר אתם מגיעים להחלטה מתוך ביטחון עצמי גמור שזהו מה שאתם טובים בו. נכון שלכל אחת מסוגי המסעדות שהוצגו לעיל יש קהל יעד וקונספט אחר, אך הן יגרמו לכם להתמקד ולהתמקצע.

עליכם לקבל את ההחלטה ממקום מושכל אשר משקלל את כל הפרמטרים הרלוונטיים כגון, מיקום המסעדה, סוג האוכל שיוגש בה, האם היא תהייה כשרה או לא ובאיזו רמה. המענה על שאלת ה"מה?" ייתן כיוון כללי וראשוני לעסק שלכם, מתוך התשובה תוכלו לגזור את החזון העסקי שלכם והיא תהווה בסיס לתכנית העסקית כולה.

כמובן שמקרה של רכישת זיכיון של רשת התשובה לשאלת ה"מה?" מגיעה עם הזיכיון, אך זוהי גם החלטה שצריך לקבל – האם אני רוצה להיות חלק ממשהו גדול כמו רשת או לפתוח מקום קטן ופשוט או יוקרתי או גדול בעצמי? עולם הזכיינות הוא תחום שעליכם להכיר היטב במידה ותחליטו להיכנס אליו, אך גם במקרה זה הזכיינות והמיתוג של המסעדה יהוו את הבסיס לחזון העסקי שלכם ולתכנית העסקית.

שאלה נוספת ובסיסית במיוחד עליה אתם צריכים לענות בטרם הקמת מסעדה היא שאלת ה"איפה?". איפה המסעדה תמוקם? האם היא תקום על בסיס של מסעדה אחרת שהייתה קיימת?

בחירת מיקום היא אחד השלבים הקריטיים ביותר בעת פתיחת מסעדה. מיקום לא טוב יכול לחרוץ את דינה של המסעדה ומיקום טוב יכול לגרום לה לשגשג. עליכם לבחור מקום בו מסעדה תהייה חלק טבעי מהנוף, מקום שלא יגרום לאנשים להרים גבה ולתהות למה יש פה מסעדה.

המיקום צריך להיות חלק מאזור בו יש תנועה ערה וטבעית של אנשים. מתוך בחירת המיקום נגזרות עלויות שכירות, אופי המסעדה וקהל היעד הפוטנציאלי. למשל, אם תחליטו לפתוח מסעדה באזור של משרדים, סביר להניח שעיקר שעות הפעילות יהיה בזמן ארוחת הצהריים של העובדים ולא בשעות הערב כאשר המשרדים סגורים והמקום שומם.

 

רישוי ובירוקרטיה בעת פתיחת מסעדה

אם תהיתם איך פותחים מסעדה, אז דעו שחלק מהתשובה לשאלה זו היא באמצעות הליכים בירוקרטיים. בירוקרטיה תמיד מרתיעה ומלחיצה, אך אם יש לכם גורם שמעניק ייעוץ עסקי למסעדות, דעו שהסרתם עוד כמה דאגות מלבכם מהסיבה הפשוטה שיש מי שיעזור לכם להבין את הפשט בתוך התסבוכת.

אולם בשביל זה גם אנחנו כאן, עם המדריך הזה. בשלב הראשון תידרשו להנפיק רישיון עסק באמצעות הרשות המקומית בה העסק ימוקם. הבקשה לרישיון עסק צריכה לכלול את המידע והטפסים הבאים:

  • מפה מצבית – מפה המתארת בדיוק את המיקום של העסק, אזור פינוי האשפה, חנייה, צנרת גז ומערכות כיבוי אש.
  • תכנית עסק הנדסית – תכנית אדריכלית מפורטת של העסק אשר חתומה על ידי בעל מקצוע מוסמך ומציגה בין היתר גם את החלוקה הפנימית של המבנה, שטח כולל ומערכת הביוב.
  • תרשים סביבת עסק – מפה המציגה את סביבת העסק ודרכי ההגעה אליו ברדיוס של 500 מטר.
  • אישור תשלום אגרה – אישור שמנפיק הרשות המקומית המעיד על כך ששילמת את האגרה על פי הנדרש בחוק.

לאחר הגשת כל המסמכים הבקשה נידונה בוועדה אשר מחליטה אם האישור ניתן או לא. ייתכן והוועדה תחליט כי עליכם לערוך שינויים מסוימים או לעמוד בתנאים מקדימים על מנת לקבל את האישור.

הרישיון מגיע עם תוקף ועליכם להיות ערים ולדאוג לחידושו בזמן, בכפוף לכל הנדרש מכם. דעו שבקשתכם עוברת בידיהם של מספר גורמים חושבים, כמו: מערך כיבוי האש, משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה, ביקורת עסקים והנדסה באגף רישוי עסקים, משטרה וכמובן הרשות המקומית.

במידה ואחד הגורמים לא אישר את בקשתכם לקבלת רישיון לעסק יש בידיכם אפשרות לערער בפני כל אחד מהגורמים או בפני בית המשפט לעניינים מנהליים. במידה והחלטתם שאתם מעוניינים להגיש אלכוהול במסעדה שלכם, דעו כי לצורך כך תצטרכו להוציא רישיון מיוחד שכולל פנייה למשטרה לצורך הוצאת הרישיון.

באופן כללי, ברגע שהחלטתם לפתוח עסק בתחום המזון, וזה ממש לא משנה אם זה דוכן רחוב קטן או מסעדת גורמה, משרד הבריאות הולך להפוך לחלק אינטגרלי מחייכם. משרד הבריאות הוא זה שאמון על פיקוח המסעדות ועסקי המזון בישראל. התנאים והביקורות שעורך משרד הבריאות משתנה מעסק לעסק ומתייחס באופן פרטני לסוג המזון שמוגש, כך למשל סושייה עבור בדיוק שונות מאלו שנערכות בבית קפה חלבי.

 

מילת הקסם: תכנון

תכנון נכון ומקדים יכול לחסוך לכם הרבה מאוד כאב ראש עתידי, הפתעות לא נעימות ותורם באופן כללי ליכולת שלכם להיות ערוכים ומוכנים לקראת ההרפתקה החדשה שלכם. תכנון עסקי נכון הוא לא בגדר המלצה, הוא בגדר חובה כשמודבר בעסק, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסק בתחום המסעדנות אשר כפי שציינו לעיל, כאלה יש בשפע בישראל ולא מעטים מהם נסגרים מסיבות שונות ומגוונות, אבל בסופו של דבר תכנית עסקית, למעשה תכנון מקדים, היה חוסך מרבים לא מעט קשיים במהלך דרכם העסקית.

בניית תכנית עסקית עם גורם מקצועי אשר מעניק ייעוץ לעסקים בתחום המזון היא אבן דרך חשובה בדרככם העסקית. התכנית העסקי תאגד בתוכה את כל מה שרלוונטי לעסק שלכם ותכלול תכנית שיווקית, עלויות ריאליות צפויות, צפי הכנסות מהעסק, תכנון ההשקעה עד הפרט הקטן ביותר, קביעת נהלי עבודה מוסדרים, רלוונטיים וחשובים וכן תכנון פיננסי גורף לעסק. בכדי להבין לעומק את חשיבותה של תכנית מסוג זה, נפרט בקצרה על כל אחד מחלקיה:

  • תכנון השקעה – הקמת מסעדה כרוכה במגוון רחב שלל הוצאות והשקעה לא מועטה. פריסה מוקדמת של כל הנדרש מכם על מנת לפתוח עסק בתחום המזון תכין אתכם בצורה הטובה ביותר לקראת פתיחת העסק ותמנע מכם הפתעות כאלה ואחרות כאשר פתאום תיזכרו שבמסעדה צריך לרכוש גם חומרי ניקוי. תכנון ההשקעה יפרט את העלויות של כל הנדרש בכדי לפתוח מסעדה, החל משיפוץ המקום, דרך ריהוט והוצאת רישיונות וכלה ברכישת מלאי מזון ושתייה למסעדה.
  • תמחור ועלות עבודה – החלק הזה בתכנית יפרט את העלויות השונות ויגלם אותם במחירים הצפויים של המזון במסעדה. כמו כן, חלק חשוב מהתכנית היא חישוב עלות העבודה של כל אחד מעובדי המסעדה – אחראי משמרת, מלצר, טבח, שוטף כלים וכל פונקציה אחרת אשר תידרש. חישוב זה הוא קריטי לעתיד המסעדה היות והוצאות שכר של העובדים מהווה את אחת ההוצאות הגדולות ביותר של מסעדות באופן שוטף.
  • תכנון פיננסי – אחד השלבים הקריטיים והמהותיים ביותר בתכנית העסקית. חלק זה יביא בחשבון את כל הפן הכלכלי של העסק. מדובר בתכנון תקציב שוטף למסעדה, תכנון והגדרת מקורות המימון לעסק, בדיקת כדאיות כלכלית לעסק – יכול להיות שתגלו שבכלל לא משתלם להקים דוכן פלאפל בשדרת ממילא בירושלים, אבל לפחות תגלו את זה הרבה לפני שתתחיל להשקיע כספים וחסכונות. חלק זה יכלול גם דו"ח רווח והפסד עתידי למסעדה ותכנון של תזרים המזומנים העתידי.
  • שיווק העסק – התכנית העסקית כוללת גם את תכנית השיווק של המסעדה. כל עסק חייב לשווק עצמו בדרך זו או אחרת ותכנון שיווקי יכלול בתוכו התייחסות לפרמטרים חשובים כמו קהל יעד, מיקום, דרכי חשיפה ועוד. שיווק הוא קריטי עבור כל עסק, על אחת כמה וכמה כאשר מדובר בעסק חדש בתחום המזון. לספר לחברים ולמשפחה שאתם פותחים מסעדה או בית קפה זה חשוב ונחמד, אבל הם לא יכולים להיות הלקוחות היחידים שלכם. שיווק נכון מצריך תכנון ופנייה רלוונטית ונכונה אל קהל היעד שלכם.

באופן כללי, תכנית עסקית היא קריטית לכל עסק, במיוחד למסעדה. התכנית אשר תבנו יחד עם גורם מייעץ ומקצועי תתואם למידותיכם ולצרכים שלכם. חשוב להבין ולזכור שהצלחה עסקית היא לא סיפור סינדרלה קסום ואגדי, היא שילוב של עבודה קשה ותכנון לטווח הקצר והארוך.

 

לסיכום, אם החלטתם לפתוח עסק בתחום המזון, וזה יכול להיות פתיחת בית קפה, מסעדת מזון מהיר, דוכן רחוב או מסעדת גורמה, זכרו שעליכם לבצע מספר שלבים קריטיים בתהליך. עליכם להחליט בראש ובראשונה איזו מסעדה אתם רוצים לפתוח ואיפה אתם רוצים שהעסק ימוקם.

לאחר מכן עליכם לבנות תכנית עסקית אשר תעזור לכם להבין אם בכלל כדאי לכם לפתוח את העסק בו אתם מעוניינים ובאיזה אופן לנהל ולהתנהל על מנת שתצליחו לשגשג ולשרוד בשוק המסעדנות הקשה בישראל.

בסופו של דבר תידרשו להתמודד עם מעט בירוקרטיה על מנת להשיג את כל האישורים הדרושים כדי שתוכלו לנהל את העסק שלכם בצורה חוקית ובראש שקט.

במידה והחלטתם לפתוח מסעדה, דאגו להתייעץ עם מכרים ואנשים מתחום המסעדנות, חישבו היטב מה אתם רוצים ודעו להבדיל בין דעות לבין עובדות. אבל חשוב מכל, דאגו להתייעץ עם גורם מוסמך ומקצועי מתחום עסקי המזון אשר יכול ללוות אתכם לאורך התהליך הבירוקרטי ולבנות עבורכם ויחד אתכם תכנית עסקית אשר תלווה כל צעד שתעשו בעסק החדש שלכם. התכנון המקדים יחסוך מכם לא מעט דאגות ויעניק לכם זווית ראייה ריאלית ואובייקטיבית על העסק החדש שלכם.

עומדים לפתוח מסעדה? אנחנו יכולים לעזור לכם – צרו קשר

השם שלך:

טלפון:

יישוב מגורים:

שם החברה:

משהו נוסף לומר לנו:

דילוג לתוכן